Fjärdlångs naturreservat ligger öster om Ornö, i Haninge kommun.
I Sandviken på sydvästra sidan av Fjärdlång finns Waxholmsbryggan och 50 meter därifrån finns café, kiosk och reception, som serverar, under högsäsong, enklare rätter och säljer godis och glass, och även vissa livsmedel. Vi tar hem färskvaror som vi fryser ned direkt. Vet du att du ska komma och vill handla kan du ringa oss ett par dagar innan så tar vi hem det. Det är även här du beställer din frukostkorg när du kommer. Den stora Tältängen för campingplats finns också i närheten.
Fjärdlång lämpar sig bra för konferenser i Thielska villan, privata fester som födelsedagar och bröllop eller skolresor för barn och ungdomar. På de stora ängarna kan man ha femkamp och samarbetsövningar. En del skolklasser passar på att bedriva undervisning i marinbiologi, allemansrätten eller idrottsaktiviteter såsom orientering eller badvetssreglerna och livräddning . Det finns 26 bäddar i huset samt 16 till i de tillhörande fyra Fågelstugorna, Om man bara vill boka Thielska villan bör man vara medveten om att de som hyr Fågelstugorna har tillgång till kök och allrum i villan under högsäsongen.
Fjärdlång ägs av staten och Haninge kommun. Haninge kommun har hand om södra delen av ön där vandrarhem, stugor, camping, restaurang, kiosk och gästhamn finns.
Många möjligheter ges till bad och till strövtåg i det bergiga landskapet, som i stort motsvarar vad som brukar karakteriseras som en mellanskärgård med hällmarksskogar, ofta vindpinade men ändå med rik växtlighet. I vattnen kring Fjärdlång kan man fiska bland annat strömming, torsk, abborre och gädda. På Fjärdlång finns två fina naturhamnar, Mörkviken på norra sidan och Vedviken på västra sidan av Fjärdlång.
HISTORIA
Redan på 1400-talet var ön bebodd. Det fanns ett hemman, angivet som ”arv och eget”, Gustav Vasas personliga tillhörighet. I början av 1700-talet fanns två gårdar och ett torp på Fjärdlång. Man fiskade strömming som såldes till Stockholm, på våren sköt man fågel, Alfågeln var mest begärd men även Ejdern och Svärtan var eftertraktade som omväxling i kosthållningen.
På 1700-talen brändes byggnaderna på ön ner av ryssarna, här liksom många andra ställen i skärgården. Den nuvarande gården byggdes strax efter ryssarnas härjningar.
I början av 1800-talet köpte skeppare Blom Smådalaro, Kymmendö och Fjärdlång. Sedemera övergick ön i Löwenströmska släkten. Några år i början av 1900-talet ägdes ön av släkten Wallenberg. Fjärdlång såldes efter konkurs till Ernest Thiel, därav Thielska villan, som idag är ett magnifikt vandrarhem.
1940-1950 såldes stora delar av Fjärdlång till staten för frilufts- och naturskyddsändamål. RESO hade stora planer på att bygga semesterlägenheter, men andra världskrigen kom emellan. Resultat blev då Långstugan och Familjestugan. Stockholms stad bedrev seglarläger på ön med Thielska villan som bas.
Fyra mindre stugor har byggts i anslutning till Thielska villan, med fyra bäddar i varje stuga, och med Thielska villans 26 bäddar resulterar det i 42 bäddar. Under vår och höst bedrivs lägerskolor samt konferenser här.
Sedan Haninge kommun startade nuvarande verksamhet i början på 1980-talet har betydande åtgärder vidtagits för att göra området attraktivt för friluftsliv. Bland annat har elektricitet dragits ut till ön, och alla byggnader restaurerades 1981-82. Sedan några år tillbaka har Haninge kommun lagt ut verksamheten till en entreprenör.